Na kojoj visini postaviti vaš TV? Uputstvo

19 Novembar 2021

Otvaranje kutije novog televizora je uzbudljivo za svakoga. No, nakon početnog uzbuđenja, suočavate se s dilemom gde ga smestiti. Ne znaju svi koliko visoko treba postaviti TV kada kupe svoj uređaj. Evo koliko visoko biste trebali postaviti svoj TV, zavisno o tome gde želite da bude.

 

Ako želite znati kako pravilno montirati nosač za tv TV, pogledajte naš vodič korak po korak ovde.

 

Koliko visoko trebate postaviti svoj TV?

Stručnjaci preporučuju da sredina televizora bude u visini očiju dok sedite. To je obično oko 110 centimetara od poda do sredine vašeg  televizora. Međutim, to može biti drugačije za vas, a sve zavisi od toga koliko ste visoki kada sedite na kauču.

 

Da biste izračunali koliko bi vaš TV trebao biti visok od poda, jednostavno izmerite visinu televizora i podelite je sa dva.

 

Zatim oduzmite taj broj od 110, i to je koliko bi donji deo vašeg televizora trebao biti visok od poda. Važno je napomenuti da proizvođači televizora mere TV od jednog ugla do drugog, tako da ne biste trebali koristiti veličinu ekrana TV-a da biste pronašli njegovu srednju tačku.

 

Ako imate 55-inčni TV, verovatno je visok oko 69 centimetara. U tom slučaju podelite biste 69 sa 2, što je 34,5 icentimetara. Zatim oduzmite 34,5 od 110, što je 75,5 icentimetara. Dakle, prosečni 55-inčni televizor trebao bi biti postavljen 75,5 centimetara od poda do dna televizora. Približna tabela sa dimenzijama izgleda ovako : 

 


Iako se ova visina može činiti nižom nego što ste očekivali, to je preporučena visina za TV iz sedećeg položaja.

 

Međutim, većina ljudi se malo nasloni kada gledaju televizor, što znači da im je linija očiju usmerena prema gore. Ako ste niži ili viši od proseka, možda biste trebali izmeriti koliko vam je visoka visina očiju kada sedite. Tada možete koristiti taj broj umesto prosečne visine očiju od 110 centimetara.

 

Dakle, možda biste želeli montirati televizor malo više ako se zavalite.Važno je imati na umu da televizor trebate montirati više od visine očiju samo ako se nosač može nagnuti prema dole. U suprotnom nećete moći ispravno videti ekran. Ako ga još niste kupili, pogledajte naš izbor najboljih TRICK nosača za TV kako biste pronašli onaj koji odgovara vašem postavljanju.

 

Postavljanje TV-a u sobi za zabavu  

 

Ako televizor montirate u prostor za zabavu, gde gosti većinu vremena stoje, sredina televizora treba biti oko 160 centimetara iznad poda. To je otprilike na istoj visini na kojoj galerije i muzeji kače svoje dela za optimalno gledanje. Igraonica s TV-om, ako svoj TV montirate u kućni šank, proverite visinu barske stolice. Zatim mu dodajte 60 centimetara, to će vam dati do znanja gde bi trebao biti centar vašeg TV-a. 

 

Postavljanje TV-a iznad kamina

 

Kamini i nameštaj mogu uticati na visinu televizora. Međutim, većina proizvođača savetuje da televizor ne držite iznad kamina. Televizor ima osetljive električne žice koje se mogu oštetiti ako se pregreju..Iako možete sami montirati televizor, to može biti težak proces, pogotovo ako imate veći TV. Ako vam je nezgodno sami da montirate TV, uvek se možete obratiti profesionalcu da to učini umesto vas.  

 

Postavljanje televizora u spavaćoj sobi

 

Kada je u pitanju  spavaća soba obično se televizori montiraju na nešto višoj poziciji od one u dnevnoj sobi I u tom slučaju se po pravilu kupuju zglobni nosači za tv I nosači sa nagibom.